Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

The Lancet.

Η υπερκινητικότητα, η οποία συχνά συνδέεται με την αδυναμία συγκέντρωσης, είναι ένα από τα προβλήματα που βιώνουν τα παιδιά και απασχολούν έντονα τους γονείς. Πού οφείλεται άραγε; Ένας από τους λόγους που ευθύνεται για αυτό είναι και η κατανάλωση πρόσθετων και χρωστικών ουσιών στα τρόφιμα, όπως κατέδειξε πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, οι χρωστικές και οι πρόσθετες ουσίες στα τρόφιμα – που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά ή για να βελτιώσουν τη γεύση, την εμφάνιση ή για να μεταβάλουν το χρώμα των τροφών - αυξάνουν τα επίπεδα υπερκινητικότητας στα παιδιά.

Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον μελέτησαν τις διαφορές στη συμπεριφορά παιδιών, τα οποία κατανάλωναν χυμό φρούτων εμπλουτισμένων με πρόσθετες ουσίες και εκείνων που κατανάλωναν έναν απλό χυμό.

Συγκεκριμένα, για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε δείγμα 153 παιδιών, ηλικίας 3 ετών, και 144 παιδιών, ηλικίας 8 και 9 ετών. Στα παιδιά δόθηκαν δύο κοκτέιλ, ένα κανονικό και ένα με πρόσθετες ουσίες που περιείχε το συντηρητικό Ε211 και τις χρωστικές Ε110, Ε122, Ε102, Ε124 , Ε104, Ε129.

«Δείξαμε την ύπαρξη αρνητικών αποτελεσμάτων των πρόσθετων στα τρόφιμα στη συμπεριφορά παιδιών 3 ετών και 8 και 9 ετών. Εκείνα που κατανάλωσαν πρόσθετες ουσίες προσέγγισαν κατά 10% περίπου τον ορισμό του υπερκινητικού παιδιού» δήλωσε ότι ο επικεφαλής της έρευνας Τζιμ Στίβενσον.

Και πρόσθεσε: «Οι διαπιστώσεις μας δείχνουν ότι τα αρνητικά αποτελέσματα δεν αφορούν μόνο παιδιά που πάσχουν από υπερκινητικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης, αλλά και το γενικό πληθυσμό. Οι αρνητικές συνέπειες διαπιστώθηκαν σε πλήρες φάσμα βαθμών υπερκινητικότητας».

Η παραπάνω έρευνα επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών σε παιδιά που υπέφεραν από υπερκινητικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.

Να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από υπερκινητικότητα έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 25 χρόνια, φθάνοντας τα 2,84 εκατομμύρια το 2001-2002, ενώ στη Γαλλία ένα στα 400 παιδιά παίρνει το αμφεταμινούχο σκεύασμα Ritaline για την αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: